BURJUVA KOZMOPOLİTANİZM (GLOBALİZM ) VE GERİCİ ROLÜ - CHERNOV




 (herkesin anlayabileceği dilde, basitce -Kozmopolitanizm  Globalizm in ilk teorik oluşumunun adıdır, Globalizm günümüz pratiğinde Kozmopolitanizmin –pratik olarak ondan bağımsız olarak gelişmesi -  teorik olarak bu ideolojinin gelişmesi ve kendinde buna bağımlı olarak yansıtmasıdır ..çn)

Kozmopolitanist ideoloji burjuva toplumunun üretiminin aynı tarzından doğar.

Kozmopolitizm yurtseverliğin inkarı,onun tersidir. O vatanın kaderine karşı mutlak ilgisizliği öğütler. Kozmopolitizm kendi ülke halkına ve anavatana karşı herhangi bir ahlaki ya da sivil sorumluluğun varlığını reddeder.

 Burjuvazi , paranın vatanı olmadığı, ve her nerde birey "para kazanabilirse," her nerde birey  "karlı bir iş" e sahip olabilirse, onun vatanının orada olduğu lkesini vaaz eder.. İşte hainlik burada dırki burjuva kozmopolitanizm,  işportacı ve seyyar satıcı köksüz burjuva iş adamı, yurtseverlik düşmanı burjuva ideolojisini gizlemek, saklamak ve yüceltmek için göreve çağrılmıştır.

 Zararlı kozmopolit ideoloji, burjuvaziye ve onun ajanlarına tüm yurtseverlik düşmanı pratiklerine, vatana ihanetlerine ve ikili anlaşmalarına kılıf geçirmek ve gizlemek için çok uygun bir araç olarak hizmet verir.   Marx, "burjuva vatanseverliğin ... ticari, mali ve sanayi faaliyetleri kozmopolitan bir karakter kazandıktan sonra tam bir sahtekarlığa dönüştüğünü" gösterdi (Marks-Engels Archive, Vol. III (VIII), s. 355)

 Emperyalizm döneminde kozmopolitizm ideolojisi dünya hakimiyeti arayan emperyalist yağmacılığın bir silahı haline geldi.

 Birinci Dünya Savaşı sırasında bile, milliyetler sorunu konusunda  Bolşevik programı savunan Lenin ulusların kendi kaderini  tayin hakkı için mücadelede, şunu yazdı:

 "Emperyalizm ulus devletler için sermaye çevrelerinin gelişmesini , sermayenin yayılmasını ve ulusal baskının tarihsel temelde yeni bir alevlenmesini temsil eder. Bu nedenle ki, o silahlara rağmen, tam olarak bu, milliyetler sorununda,  biz sosyalizm için devrimci mücadeleye katılmak zorundayız. (Works, 4th edition, Vol. 21, page 371-2.)

 Bu Leninist duruş, ülkelerin ulusal bağımsızlıklarını savunma ile sosyalizm için devrimci mücadelenin ayrılmaz bağlarını gösterir

.Emperyalizm, halkların ulusal bağımsızlıklarının bastırılması ve  canavarca ulusal baskıdan ayrılamaz (ayrı düşünülemez). Ezilen ulusların en ağır sömürme politikalarında, yayılmacı amaçlarında, emperyalist burjuvazi kozmopolitan  *ulusal nihilism* vaaz lerinin (yukarda bahsedilen .çn)  ilk kaynaklarını gizler.

 Ulusal egemenlik ve ezilen ulusların bağımsızlık mücadelesi, özgürlük seven halkların yurtsever duyguları, ve bunun üstünde Sovyet halkının efsanevi yurtseverliği - bunlar hala yırtıcı emperyalist hedefler için ciddi bir engel teşkil etmektedir, bunlar  emperyalistlerin dünya çapında hakimiyet kurma planlarını gerçekleştirmelerini engellemektedir. İnsanların direniş için iradelerini kırmayı  hedefleyen, emperyalist burjuvazi ve onların sağ-kanat sosyalist kampındaki ajanları *ulusal egemenliğin tarihe karışmış*, *zamanı geçmiş eski bir şey* olduğunu  vaaz ederler, onlar  bu millet ve devlet  bağımsızlık kavramlarının kurgusal (hayalci) olduğunu  ilan ederler.

 Amerikanın yayılmasının nesneleri olan, kendi ulusal egemenliklerinin korunması için kitlelerin özlemlerine tükürmek ve yanlışlamak için onların üzerine giden,  ülkelerin iktidardaki egemen klikleri,  böylece Amerikan emperyalizmine yardım etmekteler..

 Emperyalizmin savunucuları, kendi ulusal egemenliğini korumak için mücadele eden insanların ulusal bağımsızlık özlemlerine şiddetle saldırarak, küstahça egemenliğin korunması, ya da ulusal bağımsızlığın kazanılması nın , ya da başka bir deyişle, onların emperyalist saldırganlara gönüllü bir şekilde boyun eğme isteksizliğinin,  * tarih dışı* , olduğunu ilan ederler,  

 Anglo Amerikan  emperyalizminin liderliğindeki ideologların Ulusal nihilizm vaazleri bilerek ve kasıtlı olarak -sosyalizm toprağına ve halk demokrasilerine karşıdır. komünistlerin önderliğinde demokratik ülkelerin halkları, Sovyetler Birliği'nin desteği ile, cesurca ve sadıkca kendi ulusal bağımsızlıkları için mücadele ettiler. tüm dünya ülkelerinde halklarının iyi ulusal geleneklerin en tutarlı savunucuları ve şimdi mirasçıları olarak özelde Komünist partiler , özgürlük ve halkların bağımsızlık cephe savaşçıları olarak hizmet vermektedirler. Onlar Amerikan emperyalizminin yayılmacı özlemleri ve saldırganlara karşı ulusal muhalefete önderlik ederler

..Modern burjuva kozmopolitizm büyük kapitalist güçlerin gerici burjuvazisinin emperyalist saldırgan politikaların ideolojik ifadesidir, ve onların dünya çapında üstünlüğünün (hakimiyetinin) sağlanmasına yöneliktir. Dünya hakimiyeti için mücadele, dünyanın bir avuç kapitalist tekeller tarafından sömürülmesi için mücadele doğal ve kaçınılmaz olarak kapitalizmin emperyalizm çağında ekonomik ve siyasi gelişimindeki eşitsizlikten  kaynaklanır.

 "Küresel üstünlük," Lenin der ", kısaca, emperyalist politikaların korunması, devamı olan emperyalist savaştır." (Works, Vol. XIX, s. 201).

 Amerikan emperyalizmi, mevcut koşullarda, dünya egemenliğini için talip olarak ortaya çıktı. Ve bu  şu gerçeği, yani Amerikan emperyalizminin ideologlarının bugünün en şiddetli kozmopolitist propagandacıları olarak ortaya çıkmalarını açıklar. Günümüzde burjuva kozmopolitizmi Amerikan emperyalizmi tarafından dünya egemenliği için ideolojik mücadelenin bir silahı olarak seçilmiştir. Amerikan kozmopolit propagandanın yardımı ile, Amerikan emperyalizmi yayılmacı, saldırgan amaçlarının başarısı için ideolojik hazırlıkları yönlendirir. Burjuva kozmopolit ideoloji yabancı istihbarat servislerinin emrinde çalışan casus ve sabotajcıların yıkıcı faaliyetleri için uygun bir örtü-maske olarak, hizmet vermektedir. Kozmopolit söylemler  maskesiyle, "milliyetçi bencilliğe" karşı olma sahte sloganları ile, yeni bir savaş kışkırtıcılığının vahşi yüzünü gizler , dünya üzerindeki *şahane Amerikan yönetimi* kavramı nı gerçekleştirmeye çalışır. ABD Emperyalist çevrelerin günümüzde yaydığı "dünya vatandaşlığı" ve "evrensel hükümet." propagandalardandır.

 Bu propagandanın gerçek anlamının Yoldaş  AA Zhdanov un Komünist partilerin bazı temsilcileri toplantısında yaptığı raporda maskesi düşürüldü.

 " Avrupa nın köleleştirilmesi planları için bazı 'ideolojik kampanya' ların aldığı yön," Yoldaş zhdanov, "diyor,  ulusal egemenlik ilkesine bir saldırı ve halkların egemenlik haklarının reddedilmesi için bir çağrı ve bunların aksine, ' evrensel hükümet fikrinin yerleştirilmesidir. " Bu kampanya nın anlamı budur-, Amerikan emperyalizminin kontrolsüz yayılmalarının *sorgusuzluğunu geliştirmek, umursamaz bir şekilde halkların bağımsızlık  haklarını ihlal etmek, ABD yi tüm insanlığın yasalarının standart taşıyıcısı  olarak sunmak ve aksi halde, kim Amerikan etkisine karşı olursa , onları  eskimiş 'bencil milliyetçiliğin  takipçileri olarak damgalamak.

Halk kitlelerinin yurtseverliği,  işçilerin özgürlük ve ulusal bağımsızlık mücadelesinde güçlü bir manevi silah olarak hizmet vermektedir. Yurtseverliğe karşı yöneltilmiş,, burjuva kozmopolitizm,  halkların Amerikan emperyalist yayılmacılığına  karşı ideolojik silahsızlanmasının hedefi peşindedir. Kozmopolit propaganda yardımı ile Batı ülkelerinin burjuvazisi ve onların  Blum, Bevin ve Schumacher gibi ajanları ve benzerleri ,  vatana  ihanetlerine bahane ve  Amerikan emperyalizminin önünde bütünlükle teslimiyetin ideolojik hazırlığını yapmaktalar.

 Editör notları:

Blum - Leon Blum, Fransız Sosyalist Partisi lideri (aka sosyal, sosyal faşist-emperyalist, vs) önce ve sonra WW II.

Bevin - Ernest Bevin, İngiliz İşçi Partisi hükümetinin dışişleri bakanı.

Schumacher - Kurt Schumacher, W., Alman Sosyal Demokrat Parti lideri

 

Yoldaş A.A. Zhdanov ,  burjuva kosmopolitizm ve, özellikle, "tek-dünya hükümeti " kozmopolit fikri nin Sosyalizme karşı eğilimini çarpıcı bir şekilde gösterdi.

 Hayalci  ve pasifist birçok burjuva aydınlar tarafından yaratılan *tek-dünya hükümeti*  fikri, diyor Zhdanov yoldaş,  "sadece Amerikan emperyalizminden kendi bağımsızlığı için ayağa kalkan  halkların deolojik silahsızlandırılması için kullanılan bir araç değil, aynı zamanda, sürekli ve tekrar tekrar küçük büyük bütün halkların bağımsızlık hak larının korunması ve gerçek eşit haklar prensibini savunan  Sovyetler Birliği ne açıkça karşı olan bir slogandır. "

 Anglo- Amerikan dünyaya hakim olma saldırgan planlarıyla beslenen, günümüz kozmopolitizmi,  dizginsiz Anglo Amerikan burjuva milliyetçilliğinin ve ırkçılığının çirkin tarafından başka birşey değildir

Kozmopolitlik ve milliyetçilik karşıtlar değildir, sadece burjuva-emperyalist ideolojinin iki yüzleridir.

 Kozmopolitizm her zaman ve şimdide sadece milliyetçilik için kılık değiştirmiş bir maskedir. Zamanında, Alman burjuva " gerçek sosyalistler"in  maskesini düşüren Marx ve Engels protesto ederek şunu yazdı: "... böyle bir dar milliyetçi dünya görüşünün  temeli sözde evrensellik ve Alman kozmopolitizmdir" (K. Marx, F. Engels, Works, Vol. IV, p. 464).

 Burjuva kozmopolitizmin  temelinde yatan , çıkar peşinde koşan -Anglo-Amerikan kapitalist tekeller ve militan Anglo-Amerikan burjuva milliyetçiliğidir.

 Amerikadan ihraç edilen bütün "Dünya vatandaşlığı", "evrensel hükümet" "dünya çapında güç" ve "uluslarüstü devlet"  fikirlerinin vaazleri vb Anglo-Amerikan milliyetçiliğinin ideolojik kılıfı olarak kendilerine hizmet için başvurulmuştur. 

Leninizm, burjuva kozmopolitizmin kaynakları  ve kökenlerini ortaya çıkardı. V.I. Lenin: "... tüm ülkelerin emperyalistlerin birliği, birlik, doğal ve kaçınılmaz olarak, sermayenin  savunması için, , dünya tarihinin en önemli bölümlerinin kanıtladığı gibi, hiçbir vatan bilmeyen sermaye bütün ülkelerin kapitalistlerinin  kendi ittifakını, işçilere karşı,  anavatanın ,  halkın , herşeyin üstünde tutar. " (Works, Vol. XXIII, s. 4).

 Lenin, burada burjuvazinin kendinin sınıf çıkarlarının korunmasını "anavatanın, halkın ve diğer herşeyin çıkarlarından daha üstte tutuğunu , burjuvazinin sınıfının çıkarlarını korumak adına işçilere karşı bütün ülkelerin emperyalistlerinin bir "birliğini oluşturacağını kanıtlıyor.

 Ulusal bağımsızlığı reddeden çağrıları ilegünümüz burjuva kozmopolitizmi, "-tek-dünya hükümeti,"  fikri,, "Avrupa Birleşik Devletleri kurulması," vb  Amerikan emperyalizminin himayesi" altında emekci kitlelere karşı , Sovyetler birliğine, halk demokrasilerine, dünya çapında gelişen demokrasi ve sosyalizm güçlerin gelişmesine karşı mücadele adı altında emperyalistlerin bir "birliğin gerçekleştirilmesinin  ideolojik bir "temel" ve "kutsama" sıdır.

 Burjuva kozmopolitizm başlangıcından sonuna kadar  emperyalist burjuvazinin gerici ideolojisi,  emperyalist bir ideolojik afiş, antidemokratik bir  kamp tır. Bu nedenle burjuva kozmopolitizm e karşı mücadele,  emperyalizme ve çökmekte olan burjuva ideolojisine karşı mücadelenin vazgeçilmez ve en önemli bir  parçası dır.

F. Chernov

 

Çeviri-Erdoğan Ahmet , Kaynak -Bolshevik: Theoretical and Political Magazine of the Central Committee of the ACP(B), Issue #5, 15 March 1949, pp. 30-41. 

Yorumlar